Η Οδύσσεια της προτομής του Ναπολέοντος Ζέρβα έλαβε τέλος
23. Απριλίου 2008 21.53
του Ιωάννη Γιαννάκενα διευθυντή των εκδόσεων Πελασγός |
Η προτομή του Ναπολέοντος Ζέρβα στην συμβολή των οδών Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. |
Τον Μάιο του 1969 πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της Εθνικής Αντιστάσεως και Αρχηγού του ΕΔΕΣ - ΕΟΕΑ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα, στην οδό Κοραή. Όταν η Κοραή έγινε πεζόδρομος, το βάθρο με την προτομή του Ζέρβα τοποθετήθηκε επί της Κοραή, κοντά στην Σταδίου. Επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ, απέναντι από την προτομή στην Πλατεία Κλαυθμώνος στήθηκε το «Μνημείο Εθνικής Συμφιλιώσεως».
Η προτομή είχε αποσυρθεί κατά την διάρκεια των εργασιών κατασκευής του μετρό. Επανατοποθετήθηκε στα τέλη του 2002. Στην πρόσοψη του μαρμάρινου βάθρου αναγραφόταν: ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ.
Τα τελευταία χρόνια η προτομή του στρατηγού δέχθηκε διάφορους βανδαλισμούς. Η πιο σοβαρή περίπτωση βανδαλισμού ήταν αυτή στις 8 Μαρτίου 2007 κατά την διάρκεια του Πανεκπαιδευτικού Συλλαλητηρίου, όπου οι ανιστόρητοι βάνδαλοι ΕΚΛΕΨΑΝ την προτομή και εν συνεχεία την εξαφάνισαν. Το γεγονός επιβεβαίωσε το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως απαντώντας σε ερώτηση του τ. Υπουργού κ. Αντώνη Φούσσα.
Το συμβάν δημοσιεύθηκε στον πατριωτικό ειδικό τύπο και πολλοί συμπολίτες μας άρχισαν αλληλογραφία με τον Δήμο Αθηναίων, αλλά και με τον ημερήσιο τύπο. Αποτέλεσμα αυτής της επιθυμίας-πίεσης ήταν ο Δήμος Αθηναίων, στην 32α συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007, να συζητήσει την έγκριση πίστωσης ύψους 11.900,00 ευρώ για την απευθείας ανάθεση και «κατασκευή αντιγράφου της προτομής του Ν.Ζέρβα».
Το έργο προχώρησε και το αντίγραφο κατασκευάστηκε από το αντίγραφο του
πρωτοτύπου του γλύπτου Π.Μωραϊτου που υπήρχε στο Πολεμικό Μουσείο. Για την ιστορία άλλα αντίγραφα υπάρχουν στον Κήπο Παπάγου και που ήταν δωρεά της Ηπειρωτικής Εστίας Παπάγου, καθώς και στο Μουσείο Εθνικής Αντιστάσεως Ναπολέοντος Ζέρβα που βρίσκεται στην οδό Καλλέργη 9
πρωτοτύπου του γλύπτου Π.Μωραϊτου που υπήρχε στο Πολεμικό Μουσείο. Για την ιστορία άλλα αντίγραφα υπάρχουν στον Κήπο Παπάγου και που ήταν δωρεά της Ηπειρωτικής Εστίας Παπάγου, καθώς και στο Μουσείο Εθνικής Αντιστάσεως Ναπολέοντος Ζέρβα που βρίσκεται στην οδό Καλλέργη 9
Στα μέσα Απριλίου 2008, το βάθρο με την προτομή τοποθετήθηκε στο γρασίδι μπροστά από το «Άλσους Μιας Νυκτός» στην συμβολή των οδών Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας.
Εδώ πρέπει να πούμε τα εξής:
- η οικία του Ναπολέοντος Ζέρβα βρισκόταν ολίγον παραπάνω κοντά στο ξενοδοχείου «President» (Κηφισίας 171 τότε - με την παλαιά αρίθμηση), όπου υπάρχει και η ομώνυμη του Στρατηγού, στάση της συγκοινωνίας.
- προς το παρόν δεν υπάρχει όνομα στο βάθρο, και πιστεύω πως θα έπρεπε να φέρει το ίδιο κείμενο με αυτό στο Παπάγου, δηλ. ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ - ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΔΕΣ και ΕΟΕΑ 1941 - 1945.
- Προτείνω στον Δήμο Αθηναίων να ονομάσει την μικρή αυτή πλατεία που φιλοξενεί πλέον την προτομή του στρατηγού σε πλατεία Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα.
- Προτείνω επίσης να προγραμματίσει τελετή ονοματοθεσίας της πλατείας περί τις 9ης Σεπτεμβρίου που είναι η ίδρυση του ΕΔΕΣ το 1941 (η οποία έγινε στην οικία του) ή στις 10 Δεκεμβρίου που είναι η ημερομηνία θανάτου του στρατηγού το 1957.
Καλώ όλους τους ενδιαφερόμενους Συλλόγους Ηπειρωτών, Ενώσεις Αποστράτων, συμμαχητές του Ν.Ζέρβα και Έλληνες πολίτες να στηρίξουν τις προτάσεις αυτές προς τον Δήμο Αθηναίων.
Θεωρώ πως οι κινήσεις του Δήμου Αθηναίων και του Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, στο θέμα αυτό μέχρι στιγμής, έγιναν με υπευθυνότητα και ευαισθησία και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να τους συγχαρούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου