Facebook

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

8/5/2015 70η Επέτειος Λήξεως του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.Το μεγαλείο της προσφοράς του Ζέρβα και των ΕΟΕΑ ΕΔΕΣ στην εθνική αντίσταση, στην απελευθέρωση και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο








Η συνεισφορά των ΕΟΕΑ - ΕΔΕΣ του Στρατηγού Ζέρβα  στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο κατά των ναζί κατακτητών υπήρξε απεριόριστη όσο και πολύ σημαντική στις κεντρικές συμμαχικές επιχειρήσεις. 




Οι αντάρτες των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ από την αρχή έδωσαν προτεραιότητα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και όχι στις μεταπολεμικές πολιτικές εξελίξεις. Έτσι από την πρώτη στιγμή με την εξοδό τους στα βουνά τον Ιούλιο του 1942 έως και την απελευθέρωση έδωσαν πάνω από 100 καταγεγραμένες συντεταγμένες μάχες αλλά και πρωτοστάτησαν στα σαμποτάζ που σχεδίαζαν οι Σύμμαχοι μέσω της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής.




 Ο Γοργοπόταμος υπήρξε η μέγιστη αρχή που χωρίς την άμεση προσφορά και συμμετοχή του Ζέρβα και της οργάνωσής του δεν θα συνέβαινε ποτέ. 






Σχετικά με την συμβολή του ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ο Κρις Γουντχάουζ αρκετά χρόνια αργότερα ομολόγησε: «[...] Θέλω να τονίσω τον στενό συντονισμό μεταξύ των επιχειρήσεων της Εθνικής Αντίστασης και της Συμμαχικής στρατηγικής σ΄όλη τη διάρκεια της Κατοχής. Θέλω να τονίσω ότι αυτό δεν έγινε μόνο το 1944, όπως στη Γαλλία, αλλά ήδη από το 1941. Και θέλω, τελικά, να τονίσω ότι ο συντονισμός αυτός δεν θα ήταν δυνατός χωρίς τους ηγέτες της εθνικιστικής αντίστασης, ιδιαίτερα το Ναπολέοντα Ζέρβα. Δεν ήταν, βέβαια, ο μόνος αρχηγός ανταρτών στα Ελληνικά βουνά, αλλά ήταν εκείνος που έδωσε το υπόδειγμα της στενής συνεργασίας με τους συμμάχους – ένα υπόδειγμα που οι άλλοι το ακολούθησαν μερικές φορές, συχνότερα, όμως, δεν το ακολούθησαν». 



Οι επιχειρήσεις «Ζώα» το καλοκαίρι του 1943 αλλά και «Κιβωτός του Νώε» καλοκαίρι του 1944 αποτέλεσαν τη συνέχεια του Γοργοποτάμου. Δεσπόζουσα θέση σ’ αυτές κατείχε βεβαίως οι ΕΟΕΑ- ΕΔΕΣ του Στρατηγού Ζέρβα, όπως μαρτυρούν τα αρχεία της οργάνωσης αλλά και αυτά του Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής καθώς και των κατακτητών.





ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ
 ΚΑΙ 
ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ Ε.Ο.Ε.Α ΤΟΥ ΕΔΕΣ !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου