Facebook

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Κλιμάκιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ τίμησε την ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη





Κλιμάκιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ ΝΑΠ. ΖΕΡΒΑΣ τίμησε σήμερα 10 Οκτωβρίου 2015 την ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη, με αφορμή την 41η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 12 Οκτωβρίου 1944. Το παρόν έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου, ο Υπεύθυνος οικονομικής διαχειρίσεως της Α.Ε.Φ. ΖΕΡΒΑΣ Μιχαήλ Φέκκας και ο Υπεύθυνος ιστορικού αρχείου Ιωάννης Αθανασόπουλος. 

Μετά από απόφαση του ΔΣ του Συνδέσμου, δόθηκε στην Γενική Γραμματέα του Συνδέσμου Ελλήνων Πολιτών, Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Οργάνωσης Φυγαδεύσεων και Πληροφοριών "Λέλα Καραγιάννη - Μπουμπουλίνα 1941-1944" κυρία Νία Κομπορόζου και εκπροσώπου της εγγονής της Λέλας Καραγιάννη, το νέο βιβλίο του υπεύθυνου ιστορικού αρχείου "Ναπολέων Ζέρβας και το έπος της Εθνικής Αντιστάσεως του ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ", με ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα. Η συμβολική αυτή ενέργεια των εκπροσώπων του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ, ΝΑΠ. ΖΕΡΒΑ αποτέλεσε τον ελάχιστο φόρο τιμής προς την ηρωίδα της Κατοχής Λέλα Καραγιάννη.

   

Η Λέλα Καραγιάννη, μαζί με όλη την οικογένειά της δόθηκε από την πρώτη στιγμή ολόψυχα στον αγώνα κατά των δυνάμεων κατοχής. Πρώτο μέλημα της Οργανώσεως "Μπουμπουλίνα" υπήρξε η περίθαλψη και η απόκρυψη των συμμάχων Βρετανών αξιωματικών και οπλιτών, ώστε να διαφύγουν στη Μέση Ανατολή και η φυγάδευση Ελλήνων Πατριωτών για συνέχιση του αγώνα. Επιπλέον, οργάνωσε άρτιο δίκτυο κατασκοπείας και πληροφοριών, δίνοντας πληροφορίες στους συμμάχους μας για τη δράση των Ιταλών φασιστών και των Γερμανών ναζιστών. Η Μπουμπουλίνα της Κατοχής προσέφερε την ζωή της στην Αντίσταση, ενώ από την πρώτη στιγμή έστελνε πυρομαχικά και όπλα στους αντάρτες του ΕΔΕΣ.

Στις αρχές  Ιουνίου η "Μπουμπουλίνα" της κατοχής συλλαμβάνεται από τη Γκεστάπο. Οι ανακρίσεις στην ίδια, τα παιδιά της και τα μέλη της οργάνωσής της, καθώς και τα βασανιστήρια καθημερινά επαναλαμβάνονται από τους ναζιστές χωρίς επιτυχία. Η περιγραφή του Βύρωνα Καραγιάννη, ένα από των παιδιά της είναι χαρακτηριστική για το ήθος και τον πατριωτισμό της ηρωίδας: " O Μπέκε με άρπαξε και βίαια με γύρισε και με κόλλησε με το πρόσωπο στον τοίχο, το ίδιο έκανε και στον αδελφό μου. Έβγαλε το περίστροφο απ’ την θήκη του, το κόλλησε στο κεφάλι του Νέλσωνα, και κοιτάζοντας το ρολόι του χεριού του και μέσω διερμηνέα είπε στην μητέρα, με ύφος αποφασισμένο να εκτελέσει την απειλή του: «Λέλα Καραγιάννη, πρόσεξε καλά, σου δίνω δυο λεπτά προθεσμία, για να μου απαντήσεις σ’ αυτά που σ’ ερωτώ, διαφορετικά θα εκτελέσω, τώρα εδώ μπροστά σου, ένα – ένα τα παιδιά σου, αρχίζοντας από αυτόν εδώ.

Λέγε, γιατί θα πιέσω την σκανδάλη, πού έχεις τον πομπό σου, ποιος τον χειρίζεται, με ποιους συνεργάζεσαι, ποιες είναι οι πηγές απ’ τις οποίες παίρνεις τις πληροφορίες για τις κινήσεις μας, ποιοι είναι οι συνεργάτες σου, πού βρίσκεται ο καπετάνιος Χρυσίνης με το καΐκι του».

Το περίστροφο του Μπέκε έσπρωχνε το κεφάλι του Νέλσωνα, και το έκανε να γέρνει, ήταν αγριεμένος και φαινόταν αποφασισμένος να εκτελέσει την απειλή του. Τότε άκουσα την μητέρα να λέει, με σταθερή και ήρεμη φωνή: «Τα παιδιά μου, εγώ τα γέννησα, δικά μου είναι, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι πρωτίστως ανήκουν στην πατρίδα μας. Πρόσεξε καλά, και πάλι σου λέω ότι αυτά δεν ξέρουν τίποτα και άδικα θα τα σκοτώσεις».

Η ψυχή της έτρεμε καθώς τα έλεγε αυτά, η φωνή της ηχούσε παράξενα, επίσημα και κατηγορηματικά, ο Νέλσων και εγώ κοιταχτήκαμε έντρομοι με λοξή ματιά, ο Μπέκε έμεινε άναυδος, αμήχανος. Τελικά τράβηξε το πιστόλι απ’ τον κρόταφο του Νέλσωνα και βάζοντάς το μέσα στην πέτσινη θήκη που κρεμόταν απ’ την ζώνη του, είπε τρέμοντας από οργή: «Τα παιδιά σου τα χρειάζομαι προς το παρόν, και μόλις τελειώσω μ’ αυτά, υπόσχομαι να τα στείλω στο εκτελεστικό απόσπασμα, να μην αμφιβάλλεις γι’ αυτό».     


Το κλιμάκιο του Πανελληνίου Συνδέσμου μπροστά από την προτομή της Λέλας Καραγιάννη. 



Η κατάθεση στεφάνου από τον Γενικό Γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου